Öne Çıkanlar

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » Çene yapısını eksik diş bozar
    Sağlık

    Çene yapısını eksik diş bozar

    Bülent AYDINBy Bülent AYDIN30 Haziran 2022Yorum yapılmamış4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

     
     
    Erciyes Üniversitesi Diş  Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent  Kesim, eksilen dişlerin protezle tamamlanmaması halinde ağız ve çene yapısının  bozulduğunu belirtti.
     
    Kesim,  yaptığı açıklamada, ağızda bir diş eksildiğinde  diğer bütün dişlerin de buna bağlı olarak yer değiştireceğini söyledi.  Eksik dişin karşılığındaki diş ile önündeki ve arkasındaki dişlerin bu  boşluğa doğru hareket ederek çarpıklığa neden olacağına dikkati çeken Kesim,  şöyle konuştu:
     
    ”Bu durum ayrıca dişlerde aralanmalara yol açar, alt üst dişlerin  kapanış düzeni kaybedildiği için buralarda daha fazla yiyecek artığı birikimi  olur. Bu da diş çürüklerinin artmasına, diş eti hastalıklarının oluşmasına neden  olur. Ancak, bundan daha da önemlisi çene ekleminde çeşitli sorunlara yol açar.  Çene eklemindeki sorunlar tedavisi ve geri dönüşü çok daha zor olan tedavileri  gerektirir. Diş eksikliği birden fazla olduğunda daha fazla sorun ortaya  çıkar.”
     
    Kesim, dişlerin çiğnemenin yanında konuşmaya da yardımcı olduğunu  belirterek, ağızda özellikle ön dişler eksik olduğunda konuşmanın bozulacağını,  bazı seslerin telaffuz edilemeyeceğini bildirdi.
     
    Bu nedenle diş eksikliğinin hastalarda estetik ve psikolojik problemlere  de yol açtığını anlatan Kesim, ”Doğru dürüst yemek yiyemezsiniz, yediğiniz  yemekten tat da alamazsınız” dedi.
     
    Kesim, ağızda eksik diş olmasının ya da sağlıklı olmamasının mide  problemlerine de neden olacağına işaret ederek, şunları söyledi:
     
    ”Çünkü, sindirim öncelikle ağızda başlar. Yediğimiz gıdaları önce ağızda  çiğneyerek küçük parçalara ayırıyoruz, bunlar tükürükle hamur haline geliyor,  daha sonra mideye giderek rahatlıkla sindiriliyor. Dişler eksik olduğunda  sindirim tam olmayacağı için yiyecekler mideye bütün olarak gidecek. Burada  sindirim daha zor olacağı için mide daha çok yorulacaktır. Emilimin daha geç  olması da hem mide rahatsızlıklarına hem de obeziteye yol açabilir. O yüzden  dişlerin eksik olmaması, ağızdaki diş dengesinin bozulmaması gerekiyor.”
           
    Eksik dişin yerine protez
             
     Herhangi bir nedenle kaybedilen dişlerin yerine en kısa sürede protez  yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Kesim, ”Bu, tek diş  eksikliğinde köprü protezi olabildiği gibi implant protezleriyle de diş eksikliği  giderilebilir. Bunun yanında çok daha fazla diş eksikliği olduğunda tam  protezler, halk arasında modern protez denilen hareketli bölümlü protezlerle  dişlerin tekrar dengeye oturtulması lazım. Yani hasta, bir protez sayesinde hem  yiyecekleri daha iyi çiğneyecek, konuşması düzelecek, sesleri daha rahat telaffuz  edecek hem de eski dişlerin oluşturduğu estetik problemleri ortadan kalkacak”  diye konuştu.
     
    Kesim, eksik dişler için hekime başvurulması geciktiğinde protez  yapımının çok daha zorlaştığını, protezi yerleştirebilmek için bazen sağlam  dişleri bile çekmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
     
    Dişlerin boşluklara ilerlemesinin bazen 6 ay bazen de 5 yıl sürdüğünü  dile getiren Kesim, ”Bunun zamanı kişiye göre değişir ama mutlaka olur. Bunun  için herhangi bir nedenle diş kaybı olduğunda en az 6 ay içinde diş hekimine  başvurulmalıdır. Kaybedilen dişin yarası iyileştikten sonra oraya en kısa sürede  protez yapılması gerekir” dedi.
     
    Kesim, köprü protezi için ön ve arkadaki dişlerin kesilmesinin zararının  olup olmadığına ilişkin çok fazla soruyla karşılaştıklarına işaret ederek,  yapılan her işlemin dişe zarar verdiğini ancak, bu zararın diş kaymalarının  vereceği zarardan daha az olduğu için gözardı edildiğini bildirdi.
             
     Düşen dişi sütün içinde taşıyın
             
    Prof. Dr. Bülent Kesim, vurma, çarpma gibi nedenlerle kırılmadan tek  parça halinde yerinden çıkan dişin tekrar yerine konulabildiğine dikkati çekerek,  şu bilgileri verdi:
     
    ”Bu durum genellikle çocuklarda görülüyor ancak yetişkinlerde de  olabiliyor. Böyle bir durumda dişin saklanması önemli. Bunun için 2 yol var.  Hasta yetişkinse ve bilinci yerindeyse yerinden çıkan dişi dilinin altında  saklayarak hastaneye ulaştırmalıdır. Çocuk dişi ise soğuk sütün ya da soğuk suyun  içerisinde hastaneye ulaştırılmalıdır. Bu koşullarda hastaneye ulaştırılan diş  tekrar ağız içerisine yerleştirilir. Bu dişin ağızda kullanılacak kadar sağlıklı  hale gelme ihtimali yüksekti  
    Milliyet

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleKürtaj yasalarının tarihçesi
    Next Article Dişci Koltuğu Korkunuz Olmasın
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Related Posts

    Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat

    30 Haziran 2022

    Çocuğunuz Parmaklarını Emiyorsa Dikkat

    30 Haziran 2022

    Olimpik Milli Okçumuz Mete Gazoz Dünya Şampiyonu

    30 Haziran 2022

    Organ Nakli Hastaları Yaz Aylarına Dikkat

    30 Haziran 2022

    Leave A Reply Cancel Reply

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    “Oğuz Büyükberber Trio” 17 Mayıs Salı gecesi Alt Caz. sahnesinde konuklarına muhteşem bir program sunmaya hazırlanıyor!

    30 Haziran 2022

    123 ELLE sponsorluğunda Avrupa yollarında

    30 Haziran 2022

    Meditasyonun beyin sinir hücreleri arasındaki iletişim ağı üzerinde etkili olduğu bildirildi

    30 Haziran 2022

    Gana, cenazelerin bile düğün gibi kutlandığı renkli bir ülke

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Moda Haberleri

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    By Bülent AYDIN1 Ağustos 20220

    Günümüzde şık giyinmeyi seven ama rahatına düşkün olanların en çok tercih ettiği giyim tarzı spor…

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022

    2022 İlkbahar Yaz Ayakkabı Trendleri

    1 Ağustos 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?