Bu yıl 14üncüsü düzenlenen Uluslararası Hemofili Kongresi, Hollandanın başkenti Amsterdamda gerçekleştirildi. Dünyanın birçok ülkesinden 7 binin üzerinde doktor ve sağlık personeli, 6 gün boyunca tedavi yöntemlerini, hastaların psikolojik sıkıntılarını, yeni ilaç denemelerini tartıştı. Kongreye, Türkiyeden de 50 uzman doktor katıldı.
Hemofili bir grup kanama bozukluğuna verilen ortak isim. Hemofili hastalarında kanın pıhtılaşması daha zor olduğu için ortaya çıkan kanamalar daha uzun sürüyor. Örneğin burun kanaması, küçük sıyrıklar, diş eti kanaması, sünnet ya da darbeler sonrasında ortaya çıkan kanama daha uzun sürüyor. Doğuştan gelen genetik bir hastalık. Erkek çocuklarda ortaya çıkıyor.
Hastalığın iki riski var: Hastalar kanama nedeniyle hayatını kaybedebilir ya da sakat kalabilir.
Bu belirtilere karşı uyanık olun
Kongrenin katılımcılarından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hastalığın çocukluk döneminde ortaya çıkan belirtilerini şöyle sıralıyor: Büyük morluklar, eklem içi ve kas içine kendiliğinden kanamaların ortaya çıkması, eklemde ağrı, şişme, sünnet sonrası uzun süre kanama, sık burun kanaması, diş operasyonlarından sonra anormal kanama.
İki ciddi risk
Hemofili hastalarında kafa ya da karın içi gibi bölgelerde ortaya çıkan kanamalar hayatı tehdit edici olabilir. Bunun yanında cerrahi girişimler ya da kazalar sonunda kanamanın kontrol altına alınmasında ortaya çıkan sorunlar ciddi problemlere yol açabilir. Aynı eklemde ortaya çıkan tekrarlayıcı kanama atakları kalıcı sakatlığa yol açabilir. Bu nedenle hemofili hastalarında kanamaların önlenmesi ve atakların kontrol altına alınması çok önemli.
Türkiye’de 5 bin kayıtlı hasta
Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofilinin ömür boyu süren bir hastalık olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu nedenle hastalık tek bir hekimle değil, değişik uzmanlıkta birçok hekimin bir arada çalışmasını gerektiriyor. Şu an 5 bin kayıtlı hastamız var. Dünyada görülme sıklığıyla kıyasladığımızda Türkiye, yüzde 80 civarında hastasını kayıt altına alabilmiş durumda.”
Kaynak: Posta
Sonraki Makale Yaz Güneşi Hasta Etmesin
Bülent AYDIN
2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.