Çalışmalarını Yozgat İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü bünyesinde sürdürdüren İbrahim Karaköseoğlu, AA muhabirine, 10 yaşında başladığı taş işlemeciliğinde 35 yılı geride bıraktığını söyledi.
Yozgat yöresine ait kil taşı, granit, kum taşı, kireç taşı, mermer, serpantin, kuvars gibi taşları kullandığını ifade eden Karaköseoğlu, atölyede Neolitik, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi çeşitli dönemlere ve günümüze ait eserlerin benzerlerini üreterek heykeller, kabartmalar, logolar, figürler, plaketler, anahtarlıklar, isimlikler gibi benzeri objeler ve el sanatı ürünleri tasarladığını anlattı.
Karaköseoğlu, 2008 yılına kadar çalışmalarını Çorumun Boğazkale ilçesinde sürdürdüğünü, aynı yıl Yozgat Valiliğinin daveti üzerine kente geldiğini ve mesleğini kendine İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen atölyede devam ettirdiğini kaydetti.
BIÇAKLA TARİH KAZIYOR
Taş oymacılığını Yozgatta kendisinden başka kimsenin yapmadığını ifade eden Karaköseoğlu, Yozgat yöresinden topladığı taşları atölyede şekillendirdiğini, her türlü hayvanın taştan minyatürünü yapabildiğini, ayrıca taşların üzerine figürler çizdiğini söyledi. Karaköseoğlu, 35 yıldır bu işi yapıyorum. Hiçbir eğitim almadım, el becerisi ve yeteneklerimle bu işi geliştirdim. Bu işi yaparken bıçaktan başka bir alet kullanmıyorum diye konuştu.
Taş oymacılığı yapan kuşağın son temsilcilerinden olduğunu, bu sanatı Yozgatta ve civar illerde yapan başka kimse bulunmadığını ifade eden Karaköseoğlu, bu nedenle gençlere işin inceliklerini öğretmek istediğini, talep olması halinde Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenecek kursla taş oymacılığını yeni nesillere öğretebileceğini belirtti.
Yaptığı eserlerin turizm amaçlı olduğunu, ilin tanıtımı için hediyelik olarak verildiğini ifade eden Karaköseoğlu, Yaptığım el sanatı ürünleri, Türkiyenin tarihi yerlerindeki heykellerin kopyası durumunda. Hepsi turistlere hitap ediyor. Turistler bu tür eserlere ilgi gösteriyorlar. Tarihi ve turistlik yerlere gelen gelen misafirler hediyelik eşya olarak bu minyatürlerden alıyorlar diye konuştu.
Karaköseoğlu, bir heykeli ebadına göre yaklaşık bir günde yaptığını, eserlerinin, İl Özel İdaresi binasının girişinde ve bazı turistlik bölgelerde sergilenerek satıldığını kaydetti.
Büyük heykeller de yapmak istediğini ifade eden Karaköseoğlu, son olarak Çorumun Sungurlu ilçe belediyesine 500 kiloluk taştan lahana heykeli yaptığını söyledi.
Habertürk