Öne Çıkanlar

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » İyot Yetersizliği 100 kişiden 27 sinde var
    Sağlık

    İyot Yetersizliği 100 kişiden 27 sinde var

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN30 Haziran 2022Yorum yapılmamış4 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Tiroid bezinin büyümesindeki en önemli faktör olan iyot eksikliği açısından endemik bölgede yer aldığı belirtilen Türkiyede, tiroid hastalıkları yaygın görülüyor.
    Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan Hastalık Yükü Çalışmasına göre, Türkiyede her 100 kişiden 27sinde iyot yetersizliği görülüyor. Önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisi olarak gösterilen iyot eksikliğinin, anne karnından başlayarak kişiyi tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünü olduğu vurgulanıyor.

    Günlük olarak alınması gereken miktarda iyot tüketilmediğinde sadece tek bir hastalığın değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluğun ortaya çıktığına dikkat çekilen çalışmada, bunlar kısaca iyot yetersizliği hastalıkları olarak ifade ediliyor. Bu hastalıkların en fazla bilineni ise, iyot eksikliğine bağlı ortaya çıkan tiroid bezi hastalıkları içinde yer alan guatr hastalığı.

    Türkiyede önemli bir halk sağlığı sorunu olarak altı çizilen iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı yürütülüyor. Programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı yüzde 18 iken, 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre hane halkının yüzde 85.3ü iyotlu tuz kullanıyor. Kırsal alanda hane halkının yüzde 71.5i iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran yüzde 89.9 çıkıyor.

    -Tiroid büyüklüğünü etkileyen en önemli faktör iyot-

    Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ayla Harmancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiroidin, boynun önünde bulunan bir iç salgı bezi olduğunu ve tiroid büyüklüğünü etkileyen en önemli faktörün iyot alımı olduğunu belirtti. Harmancı, iyot eksikliğinde bezin aşağı ve arkaya doğru büyüdüğünü ve bu duruma guatr adı verildiğini ifade etti.

    Tiroid bezi içinde, çevresindeki dokudan ayırt edilebilen yuvarlak ya da oval kitlelerin tiroid nodülü, içerisinde nodül bulunan tiroid bezinin ise nodüler guatr olarak adlandırıldığını anlatan ve nodüllerin genellikle tiroidin elle muayenesi sırasında saptandığını dile getiren Harmancı, görüntüleme yöntemlerinin yaygın olarak kullanılmasıyla rastlantısal olarak saptanan nodül sıklığının da arttığını söyledi. Harmancı, muayene sırasında tiroid nodülü saptanma sıklığının yaklaşık yüzde 3-8 arasında değişirken, ultrasonografik taramalarda bu oranın yüzde 30lara çıktığını belirtti.

    -İyot eksikliği olan bölgelerde görülme sıklığı artıyor-

    İyot eksikliği olan bölgelerde, ileri yaşlarda ve erkeklere oranla kadınlarda nodül görülme sıklığının fazla olduğuna dikkati çeken Harmancı, nodüler guatrı olan hastaların mutlaka tiroid fonksiyonları, nodülün estetik açıdan rahatsızlık verici olup olmadığı ve tiroid kanseri olasılığı açısından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

    Harmancı, nodüler guatr nedeniyle kliniğe başvuran hastalardan ilk olarak dikkatli ve detaylı bir öykü alınmasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

    Bu açıdan yaş (çok genç ya da yaşlı olmak), erkek cinsiyet, ailede tiroid kanseri öyküsü olması, baş-boyun bölgesine radyoterapi almış olmak, kısa sürede hızlı büyüyen bir tiroid nodülüne sahip olmak ve tiroid nodülüne bağlı ses kısıklığı, yutma güçlüğü gibi bazı bulguların ortaya çıkmış olması tiroid kanseri açısından artmış riske işaret edebileceğinden öyküde iyi sorgulanmalı.

    Fizik muayenede nodülün sert ve etraf dokuya yapışıklık gösteriyor olması, bası bulgularının saptanması ve boyunda büyümüş lenf bezlerinin tespit edilmesi yine tiroid kanserleri açısından yüksek riske işaret eden bulgulardır. Bunlara ek olarak görüntüleme yöntemleri ile yapılan değerlendirmeler de tiroid kanseri riskinin değerlendirilmesinde yol gösterici olabilmektedir.

    -Biyopsi ile gereksiz cerrahi müdahalelerin önüne geçiliyor-

    Tiroidin nodüler hastalığının tiroid kanserleri açısından değerlendirilmesinde günümüzde en duyarlı yöntemin Tiroidin ince iğne aspirasyon biyopsisi olduğunu ifade eden Harmancı, bu yöntemin 1960lı yıllardan beri yaygın şekilde kullanılan güvenilir bir test olduğunu söyledi.

    Harmancı, işlemde ince bir iğne ve enjektör kullanıldığını ve tiroid bezinden örnek alındığını anlatarak, Bu tetkik sayesinde nodülün yapısı aydınlatılmakta ve gereksiz cerrahi müdahalelerin önüne geçilmektedir. Bir santimetre ve üzerindeki tüm nodüllerin bu şekilde değerlendirilmesi önerilir dedi.

    -Erken tanı, tedavi başarısını artırıyor-

    İyot eksikliğinin guatr açısından önemli olduğunu vurgulayan Harmancı, Ülkemiz iyot eksikliği açısından endemik bir bölgede yer almaktadır ve bunun sonucu olarak da tiroid hastalıkları çok yaygın görülmektedir diye konuştu.

    Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ayla Harmancı, bu nedenle tiroid kanserlerinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, tiroid kanserlerinin erken tanı konulup uygun şekilde tedavi ve takibi yapıldığında, tedavi başarısının çok iyi olduğunu sözlerine ekledi.
    Star
     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleSigara ve Kapalı Alan Gribi Tetikliyor
    Sonraki Makale Sıtma ile Mücadelede Önemli Gelişme
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat

    30 Haziran 2022

    Çocuğunuz Parmaklarını Emiyorsa Dikkat

    30 Haziran 2022

    Olimpik Milli Okçumuz Mete Gazoz Dünya Şampiyonu

    30 Haziran 2022

    Organ Nakli Hastaları Yaz Aylarına Dikkat

    30 Haziran 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Erkeklerde kısırlık artık problem değil

    30 Haziran 2022

    171 kilo ağırlığındaki Tracee Walton o kadar şişmanlamıştı ki ayak tırnaklarını bile eşi kesmek zorunda kalıyordu.

    30 Haziran 2022

    Satış Pazarlama Öyküleri

    30 Haziran 2022

    Kadınlara kilo verdirirken onların vücutlarını 1 ayda sıkılaştırıp daha seksi görünmelerini sağlıyorum

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Moda Haberleri

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    Yazar Bülent AYDIN1 Ağustos 20220

    Günümüzde şık giyinmeyi seven ama rahatına düşkün olanların en çok tercih ettiği giyim tarzı spor…

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022

    2022 İlkbahar Yaz Ayakkabı Trendleri

    1 Ağustos 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?