Öne Çıkanlar

    2024 Çanta Modası

    2 Ekim 2023

    Dünyada En Yeni Erkek Cinsel İktidarsızlık Tedavileri

    2 Ekim 2023

    Erkek Cinsel İktidarsızlık Önleyen Yöntemler

    2 Ekim 2023
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » Kürtlerin muzip kızı, acıları gülerek anmamızı sağladı
    Kültür Sanat

    Kürtlerin muzip kızı, acıları gülerek anmamızı sağladı

    Bülent AYDINBy Bülent AYDIN30 Haziran 2022Yorum yapılmamış5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Mayoz Bölünme Hikâyeleri ve Her Dağın Gölgesi Denize Düşer kitaplarının yazarı Evrim Alataş, 34 yaşında kansere yenildi. Kitaplarında ve yazılarında tercih ettiği ironik ve esprili dille bir okur kitlesi yaratan Alataş, ilk politik Kürt filmi olan ve Kürtçe çekilen Mın Dit (Ben Gördüm) adlı filmin de senaryo yazarıydı
    Gazeteciliğe aynı yıllarda başladık Evrim Alataşla, o Özgür Gündemde ben Evrenselde. Birbirine çok yakın iki yerde doğduk o Malatyada ben Elazığda. Aynı kültürel ortaklıkların iki insanıydık Alevi olarak, Kürt olarak ve kadın olarak. Çok haberde yolumuz kesişti, çok sofrada birlikte oturduk, çok şeye birlikte güldük, çok şey için birlikte üzüldük. Sonra henüz 20 yaşındayken kanser denen bir illete tutuldu. Onu göğsünden yakalamıştı kanser. "Evrim kanser olmuş," dediklerinde hepimizin kapıldığı dehşet daha dün gibi. Ama "Ben bu hastalığı yenerim," diyerek kanseri hepimizin zihninde önemsizleştirmeyi başaran da oydu. Evrim 1975te Malatya Akçadağda Gölpınar köyünde dünyaya geldi. Ardından önce İstanbula düşürdü yolunu sonra da belli ki ölmek için Diyarbakıra, tıpkı Kürtlerin bir başka kalemi Mehmed Uzun gibi. İmzasına önce gazetelerde aşina olduk; Yeni Politikada, Demokraside, Özgür Bakışta ve daha nicelerinde. Gazeteciliği hem mutfağında yaptı hem de o yıllar kurşunların Teksası aratmayacak derecede gazetecilerin kafalarının üstünden vızıldıyarak geçtiği Güneydoğuda. Bir yandan kanseriyle mücadele etti, bir yandan da yazdı, yazdı, yazdı. Yazdıkça pişti, piştikçe yazdı ve artık Birikimin, Radikal 2nin, Esmerin, Tirojun en çok okunan kalemlerinden biriydi.

    HAYATLA HEP DALGA GEÇTİ
    Her yazısı Kürtler ve aslında bütün ötekiler tarafından bir Ohh be ile okunurdu ve acıyı, şiddeti anlattığı her satırında o esprili diliyle güldürmeyi bilirdi Evrim. Zaten o yüzden ilk kitabı Mayoz Bölünme Hikâyelerinde bölgedeki çatışmalı dönemde yaşanan trajikomik hikâyeler anlattı. Öyle hikâyelerin tanığı olmuştu ki, paylaşmadan edemedi. Onlardan biri 2000 yılının mart ayında Zeytinburnunda polislerin yemek yediği bir lokantada yaşanan bir olaydı. Evrimden dinleyelim: "Fakat masalarda bir tuzluk vardır ki insanın gözünün içine içine bakar. Yüzü de tanıdıktır. Polislerimiz düşünür düşünür, sonra kendi aralarında Apolardan bu! der ve harekete geçerler. Operasyon başlar. Karadenizli lokanta işletmecileri apar topar emniyete götürülür. Emniyet müdürü, Olay yayılmadan bırakın şunları, deyince bizim uşaklar serbest bırakılır. Reklam bu ya, iyisi kötüsü olmaz. Bu işten tek kârlı çıkan ise tuzluk üreticisi olur." Ona göre direnenlerin direnç noktalarından biriydi dalga geçmek, o erdem de aslında yazana değil, yaşayanlara aitti. Ve acının, aptallığın, zulmün olduğu hikâyeler yerine halkların kendi ironilerini yazmayı daha iyi buluyordu. Ama bir yandan da dizilerde yaratılan oryantalist Kürt tiplerine gülmeden edemiyordu, uzaktan bakıp kafalarındaki Kürdü yazanlara. Kendisi nasıl Diyarbakırda oturup Afrikadaki siyahları yazmıyorsa, birileri de kafalarındaki Kürtleri yazmamalıydı ona göre ve Kürtleri yazmak Kürt yazarların boynunun borcuydu. 34 yaşının son anına kadar bu boyun borcunu ödemenin çabasıyla yaşadı.

    FİDELE BORCUNU ÖDEDİ
    Türkiyenin önde gelen devrimcilerinden Teslim Törenin yeğeniydi Evrim, adları bu topraklara nam salan Denizler çocukluğunun canlı kahramanlarıydı. Ülkedeki çelişkilerle Alevi ve Sünni mahallesi olarak ayrılan kayısı ağaçlarıyla bezeli köyünde tanışmıştı henüz çocuk yaşında ve ilk antifaşist eylemi askerlerden sakladığı oyuncak silahıydı. Ailesinden birileri hep cezaevinde oldu ve cezaevi kapılarında tanıştı tadelleyle, dondurmayla, muzla. Bunları ne zaman görse aklına hep dört duvar geldi. Bir köyünü unutamadı bir de çocukluğunun en can arkadaşı, kuzeni Fideli, 17 yaşında yitip giden Fideli. Onu öyle unutamadı ki, ilk romanının kahramanı yaptı, Her Dağın Gölgesi Denize Düşer dedi Fidelle. İletişim Yayınlarından geçtiğimiz sonbaharda çıkan roman, aslında Fidelin, Gölpınarın, Türkiyenin gerçek hikâyesiydi. Gazetecilik hayatı boyunca tam sekiz kez gözaltına alındı Evrim, bir tanesi Diyarbakırdaydı. Yıllar sonra onu şöyle anlatıyordu yine o kendine özgü tarzıyla: "Savcı benim küçük olduğumu, hatta kendisinin oğluyla yaşıt olduğumu, bu nedenle acıdığını ve serbest bıraktığını söyledi. Ben yıllarca niyeyse savcıya şükrettim, beni kurtardı diye. Ardından bir iddianame ki ne iddianame… Meğerse tutuklanan kişi falanca örgütün Diyarbakır sorumlusuymuş, ben de Diyarbakırdaki dağınıklığı, vurdumduymazlığı toparlamak üzere örgüt tarafından görevlendirilmiş sorumluymuşum. Şerifin ta kendisiymişim meğerse." Hep acelesi olduğunu söylüyor tanıyanlar, sanki kısacık yaşamına çok şey sığdırması gerektiğini bilirmiş gibi, onlardan biri de ilk istihbarat şefi Yurdusev Özsökmenler: "Ağır günler yaşıyorduk. Ama Evrim muzip bakışlarıyla gülüyor, güldürüyordu. Evrim habere gidiyor, şipşak yazıyor, atıyor, Oldu, diyor. Bakıp, Olmadı, diyorum, daha iyisini yazabilirsin. Ama acelem var, diyor."
    Ağaçsızlık üzerine
      (Evrim Alataş, Taraf, 5 Kasım 2009)
    "Şu sıralar Diyarbakır pek soğuk. Sonbahar dedi mi şair ruhumuz ortaya çıkıp, sarı ile kırmızıya dönüşen yeşile şiirler döktüremiyor buralarda. Çünkü ağaç yok. Var ama az. Şiir yazdıracak kadar değil. Haliyle havalar zırt diye soğuyor; daha ne olduğunu anlayamadan kuyruğumuz donmaya başlıyor. (Anatomi dersi bir: Kürtler kuyrukludur!) Bu kentte herkes toplu hareket ettiğinden domuz gribi de hızlı yayıldı biliyorsunuz. Özellikle Kandil ile Maxmurdan gelenleri karşılamak için onbinlerce kişi günlerce yakın temas içinde olunca, salgın başladı. Gelenler de grip olmuş. Savaştan ölmediler, töbe töbe, gripten gidecekler… Ha, ne diyordum, soğuklar, her sene bir dert. Millet kaçak elektrik kullanıyor. Sürekli elektrikler kesiliyor. Elektrik kesilince kaloriferler sönüyor, sular da kesiliyor. Geçen sene elektrik şirketi Kürtçe broşür dağıttı evlere, kaçak elektriğin caiz olmadığını söyledi. Ama yok, millet yine kaçak elektrik kullanıyor. Niye, çünkü odun yok, odun niye yok, ağaç yok! Bakın gördünüz mü yine aynı yere geldik. Ağaç yoook! Evet, Kürt sorunu bir ağaçsızlık sorunudur. Yeşilin ancak sarı ve kırmızı ile yan yana gelmesi veya tek başına olduğunda ise bulunamaması, son olarak Rusyada görülmüş olması sorunudur. Bir Yeşillik sorunudur. Demek ki Yeşil yakalanırsa, bir sürü şey hallolacak. En azından kışın elektrikler kesilmeyecek. İyi bağladık ha! Hele bir de kar yağsın, görün siz. Mesela çatışmalar azalıyor. Hani bırakın silahlı çatışmayı, sopa

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleEdebiyat Ödülü’nü “Angelacoma’nın Duvarları” aldı
    Next Article Bu hafta çocuklar ve büyükler için birbirinden sürükleyici kitaplar karşınızda
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Related Posts

    2024 Kültür Sanat Etkinlikleri, Yarışma ve Yeni Çıkanlar

    2 Ekim 2023

    Biliyor Musunuz Mutlu Aşk da Var

    30 Haziran 2022

    John Delahunt Bir Cinayetin Hikayesi

    30 Haziran 2022

    Teoman Beyoğlunda Sevenleriyle Buluştu

    30 Haziran 2022

    Leave A Reply

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Erkekler kadınları anlamıyor!

    30 Haziran 2022

    İran daki düzene karşı duran bir lezbiyen aşk filmi

    30 Haziran 2022

    Ünlü restoran şefleri marifetlerini sergiledi

    30 Haziran 2022

    BEN 10, Türkiye ye geliyor

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Aksesuar

    2024 Çanta Modası

    By Bülent AYDIN2 Ekim 20230

    Çanta, bir kadının olmazsa olmaz aksesuarlarından biridir. Çanta, hem işlevsel hem de şık olması gereken…

    Dünyada En Yeni Erkek Cinsel İktidarsızlık Tedavileri

    2 Ekim 2023

    Erkek Cinsel İktidarsızlık Önleyen Yöntemler

    2 Ekim 2023

    2024 Erkek Cinsel Sağlığı ile İlgili En Yeni Öneriler

    2 Ekim 2023
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    2024 Çanta Modası

    2 Ekim 2023

    Dünyada En Yeni Erkek Cinsel İktidarsızlık Tedavileri

    2 Ekim 2023

    Erkek Cinsel İktidarsızlık Önleyen Yöntemler

    2 Ekim 2023
    Son Yorumlar
      Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?