Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde görev yapan uzman Dr. Gülseren Kayalar, Türkiyede yaklaşık 2,5 milyon kişide görülen skolyoz (omurga eğriliği hakkında önemli bilgiler verdi. Özellikle çocukluk döneminde görülebilen omurga hastalığının solunum güçlüğünden depresyona kadar çok sayıda hastalığı beraberinde getirdiğini vurgulayan Kayalar AKŞAMa yaptığı açıklamada şunları söyledi:
ÇOCUKLUK DÖNEMİNE DİKKAT
Omurganın üç boyutlu eğriliği sonucu oluşan skolyoz, özellikle çocukluk döneminde daha fazla önem kazanıyor. Çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu ülkemizde yüzde 70i 18 yaş altında olan yaklaşık 2.5 milyon skolyoz vakasının olduğu biliniyor.Hafif derecede skolyoz hiç rahatsızlık vermeyebilirken, hızla ilerlediğinde sürekli sırt ve bel ağrılarına, akciğerlerde solunum yetmezliği ve sık enfeksiyonlara, kalpte ritm bozukluklarına, depresyona ve büyüme- gelişme geriliğine yol açabiliyor.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Skolyozun erken evrede teşhis ve tedavisini önemsiyoruz. Skolyoz omurgada "C" ve "S" şeklinde eğrilikler ve asimetriler ile kendisini belli ediyor. Hafif, orta ve ileri seviyeleri var. Sebebi bilinmeyen çocukluk dönemi skolyozu, genellikle tesadüfen tanımlanıyor. Ailenin ya da çevreden birilerinin şüphelenmesi, okul taramaları ya da başka bir sebeple çektirilen röntgenler sırasında fark ediliyor. Obez çocuklarda skolyoz ilk bakışta atlanabiliyor.
AİLELER DİKKAT
Ailelerin çocukların gelişimini dikkatle izlemesi, bir omuz diğerinden daha düşük, bir kalça diğerinden daha yukarda, bir kürek kemiği diğerine gore daha çıkık ve öne eğildiğinde sırtın bir tarafında belirgin tumseklik, gövde bir yana doğru eğiklik, bir bacağın diğerine göre daha kısa olması durumunda doktora başvurmalı. Bunun dışında sportif aktiviteler sırasında çabuk yorulma, sırt ve bel ağrıları da
skolyoz belirtisi olabiliyor.
KIZLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Skolyoz erkeklere oranla kız çocuklarında daha sık görülebiliyor. Omurgada 10 derecenin üzerindeki eğrilikler skolyoz olarak tanımlanıyor. 10 ile 20 derece arası eğrilikler hafif, 20 ile 40 derece arası eğrilikler orta, 40 derecenin üzerindeki eğrilikler ise ileri düzey skolyoz olarak tanımlanıyor. Skolyozun teşhis edilmesinin ardından 4-6 ay arayla yapılan kontrollerle ilerleme olup olmadığı, varsa bu ilerlemenin hızı belirleniyor. Genellikle hafif ve orta düzey vakalarda egzersiz ve korseleme, ileri düzeyde de cerrahi yöntemle tedavi şansı var.
NUMUNE HASTAHANESİNDE SKOLYOZ REHABİLİTASYONU
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde, skolyoz tanısı almış 10-18 yaş grubu çocuk ve gençlere yönelik skolyoz rehabilitasyonu yapılmaktadır. Yılda iki kez sömestr ve yaz tatillerinde yapılan 15 günlük rehabilitasyon programında başlangıçta skolyozlu çocuklara ve ailelerine skolyoz hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında eğitim verilmektedir. Eğriliklerinin tipine göre bir araya getirilen çocuklar omurgayı dik, doğru ve dengede tutmayı sağlayan, kasları güçlendirmeyi amaçlayan "üç boyutlu özel egzersiz ve rotasyonel nefes teknikleri" ile rehabilite edilmektedir. Bu rehabilitasyon tedavisi ile düzelmeye başlayan çocuklarımız daha mutlu ve özgüvenli bireylere dönüşerek aynı zamanda psikolojik destek de almış olmaktadırlar.
Akşam
Önceki MakaleKardeş kıskançlığı ile baş etmenin yolları
Sonraki Makale Zayıf Karneden Korkmayın
Bülent AYDIN
2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.