Öne Çıkanlar

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » ‘sörf’ denince akla ilk gelen merkez olan Alaçatı, PWA Windsurf Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı
    Sağlık

    ‘sörf’ denince akla ilk gelen merkez olan Alaçatı, PWA Windsurf Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN30 Haziran 2022Yorum yapılmamış5 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    21.08.2010
    Türkiye’de ‘sörf’ denince akla ilk gelen merkez olan Alaçatı, PWA Windsurf Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. 10-15 Ağustos’ta Pegasus Havayolları’nın sponsorluğunda düzenlenen şampiyonaya 32 ülkeden 64 erkek, 21 kadın rüzgâr sörfçüsü katıldı. Gözler yarışı 6’ncılıkla tamamlayan Bora Kozanoğlu ve 7’nci sırada yer alan Çağla Kubat’taydı. “Arka Sokaklar” dizisinde oynayan Kubat, her zamanki gibi güzelliğiyle plajın ilgi odağı olurken, Kozanoğlu ise sahilde kendisini izleyen sevgilisi Eda Taşpınar’ın da moral desteğiyle kariyerinin en iyi derecelerinden birini yaptı. Taşpınar sahilde bikinisiyle gözükünce, her zamanki gibi bütün plajın ilgisi yarışlardan uzaklaşıp ‘ikoncan’a çevrildi. Şampiyona sonrası Eda Taşpınar-Bora Kozanoğlu çifti ve milli sörfçü Çağla Kubat’tan sörf sporunun inceliklerini dinledik.

    BORA KOZANOĞLU: Eda’nın desteği sayesinde bu yıl sörfte büyük patlama yaptım

    EDA TAŞPINAR: Bora sörfte yetenekli olduğumu söylüyor

    * Eda Hanım her yarışınızı takip ediyor mu, yoksa bu yarışa özel mi geldi?

    Bora Kozanoğlu: Eda, sörf yarışmalarında bana çok büyük destek oluyor. Onun desteği sayesinde uluslararası yarışlardaki en iyi derecemi bu yıl Alaçatı’da aldım. Start’ta bir hata yapmamış olsaydım, ilk 3 şansım da yüksekti. Eda gerçekten de gittiğim her yarışta beni destekliyor ve beni iyi motive ediyor. Ben de ona teşekkürü borç biliyorum. Çünkü bu da ciddi bir görev. Belli misyonu olan insanlarla birlikte olmak gerçekten sorumluluk gerektiriyor. Belli hedefleriniz var. Onun bana olan inancı, benim başarılı olmamdaki faktörlerden biridir.

    * Eskiden de sörfe meraklı mıydınız yoksa Bora Bey’le arkadaşlığınızdan sonra mı ilgi duydunuz?

    Eda Taşpınar: Benim dedem de sörfe meraklıydı. Moda Deniz Kulübü’nden çıktığımız zaman, ben board’da onun arkasına yatardım. O zamanlar tabii board’lar böyle değildi, bayağı ağırdı. Üzerine 3 kişi bile çıksanız batmıyordu. Moda’dan dedemle birlikte çıkıp Adalar’a giderdik. Ama maalesef bir türlü dönemezdik. Dedemden öğrendiğim bir alt yapı vardı. Daha sonra buraya geldim. Tabii yıllar sonra geldiğim için ekipmanların bayağı değiştiğini gördüm. Bora’nın eğittiği hocalardan eğitim aldım. Daha sonra Bora da ilgilendi.

    * Ne aşamadasınız sörfte şu an?

    Eda: Vallahi hızlı gidiyorum. Trapez takıyorum ve ‘hızlı jybe’ (yarışta hızlı dönüş) öğreniyorum şu anda… Rüzgâra karşı yelkenin yönünü aksi yöne çevirmek tekniğini çalışıyorum.

    * Su üstünde size en zor gelen şey ne?

    Eda: Bence hiçbir şey yok. Öğrenmek aslında basit. Sörf, 7’den 77’ye herkesin aklını verirse yapabileceği bir şey… Malzemeler gelişti. Benim 85 yaşındaki dedem gelecek bu hafta, o bile sörf yapacak.

    * Yapabilir mi gerçekten de?

    Eda: Yapar, ne olacak? O kadar basit ki… Bence en güzel sporlardan biri. Çünkü bireysel ve tek başınasınız. Denizin üzerinde sadece siz varsınız.

    * Yandaki sörfçüye çarpıştığınız veya suya düştüğünüz çok oluyor mu?

    Bora: Hobi olarak yapıyorsanız, zaten bizim yaptığımız gibi yüksek süratlere çıkamıyorsunuz. Fırtınalı havada 80-90 km hız yapıyoruz. Ama suda belli başlı kurallar var. O kuralları öğrenmeniz lazım. Nasıl karada arabalar arasında bir geçiş üstünlüğü kuralı varsa, aynısı sörf sporunda da geçerli. Yan yana giderken sağ eli önde olan sörfçünün her zaman için geçiş önceliği vardır. Diğer sporcu ona yol vermelidir. Sertifika almadan tek başınıza sörf yapmanız zaten yasaktır.

    Eda: Bana da öğrettiler. O yüzden, ben hiç kaza yaşamadım. Ama öğrenirken deniz çok düştüm. Hâlâ dönüşler sırasında yüzlerce kez düşüp çok su yutuyorum. Çünkü Bora bana ‘sen çok yeteneklisin’ diye ‘yavaş jybe’ı öğretmeden hızlı jybe’ı öğretti. Ben de o yüzden bol bol düşüyorum. Ama düşmeden de öğrenilmiyor bu…

    Bora: Bence karada yürürken ayağınızı burkmanız sörf yaparken sakatlanmanızdan daha büyük bir risk.

    * Günde kaç saat sörf çalışıyorsunuz?

    Eda: Kafama göre takılıyorum. Bazen geliyorum 3 saat yapıyorum, bazen de yarım saat. Bazen de canım istemiyor. Ama her gün rüzgâr varsa yapmaya çalışıyorum.
     
    ÇAĞLA KUBAT:

    Dizimin çekimlerini bile sörf yarışlarına göre ayarlıyorum

    * Bu spora başlamanızın ilginç bir hikayesi var mı?

    Sörfe başlamam Alaçatı’yı keşfetmemle oldu. Çeşme’de yazlığımız vardı ve o günlerde sörf adına hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Annem mimar olduğu için Alaçatı’yı araştırıyordu. Bir İspanya seyahatimde oradaki sörfçülerden öğrendim burayı… Ve araştırmaya başladık. Ama sörf merkezini bir türlü bulamadık. Yanlış yeri arıyoruz diye düşündük. Tam geri dönecektik ki bir kavuncu gördük. Ben o kavuncuya sordum. Kavuncu “Abla, sörf nedir bilmem ama ileride suyun üzerinde kelebekler var, belki onları arıyorsunuzdur” dedi. İşte gerçekten de Alaçatı’da dünya çapında bir sörf merkezi olduğunu 15 yaşındayken “kavuncunun kelebekleri” sayesinde öğrendim.

    * Başlangıç için geç değil miydi?

    Aslında bu spora başlamak için en uygun yaşlar 13-14’tür. Belki 1-2 yıl geç oldu bende… Ama 10 yaşın altında sörfe başlamak omurilik gelişimi açısından doğru değil. Çok eğilip kalkma, beli kullanma durumları olduğundan daha erken yaşlarda yüzme ve yelken gibi sporları yapmaları daha doğru olur. Sörf yapmak için çok iyi yüzücü olmanız gerek. Her türlü tehlikeye karşı yüzerek karaya dönebilmeniz lazım. Aynı zamanda yelken öğrenirseniz, bu da yelkencilik bilgisi sağlıyor. O yüzden, 2-3 yıl geç başladım ama şampiyonalarda derecelere girdim.
     

    Kanarya Adaları’nda köpekbalığıyla burun burunaydım

    * Hangi ülkelerde çalışıyorsunuz?

    Geçen yıl Hawaii’ye gitmiştim. Bunun dışında Kanarya Adaları, Kore’ye de gidiyorum. Pire’de de sörf yapmaktan da büyük keyif alıyorum. En çok sörf yapmak istediğim yer de Brezilya ama oraya bir türlü gidemedim. Avustralya’da sörf yapmayı tercih etmiyorum çünkü çok köpekbalığı tehlikesi var.

    * Hiç böyle bir tehlike atlattınız mı?

    Bir kere Kanarya Adaları’nda köpekbalığı ile bur

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleKaslarla ilgili doğru ve yanlışlar
    Sonraki Makale Dünyaca ünlü dans eğitmenleri istanbul da
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat

    30 Haziran 2022

    Çocuğunuz Parmaklarını Emiyorsa Dikkat

    30 Haziran 2022

    Olimpik Milli Okçumuz Mete Gazoz Dünya Şampiyonu

    30 Haziran 2022

    Organ Nakli Hastaları Yaz Aylarına Dikkat

    30 Haziran 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Krizle birlikte seks sorunları yüzde 30 arttı

    30 Haziran 2022

    Erotik rüyaların ne anlama geldiğini öğrenmek ister misiniz?

    30 Haziran 2022

    Renklerin dili

    30 Haziran 2022

    Filmekimi festivali 8 Ekim de başlayacak

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Moda Haberleri

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    Yazar Bülent AYDIN1 Ağustos 20220

    Günümüzde şık giyinmeyi seven ama rahatına düşkün olanların en çok tercih ettiği giyim tarzı spor…

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022

    2022 İlkbahar Yaz Ayakkabı Trendleri

    1 Ağustos 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?