Öne Çıkanlar

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » Tokat’ta hangi yemekler yenir? Tokat Mutfağından 10 yöresel yemek Tokat yemek önerileri
    Gurme

    Tokat’ta hangi yemekler yenir? Tokat Mutfağından 10 yöresel yemek Tokat yemek önerileri

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN30 Haziran 2022Güncelleme:3 Temmuz 2022Yorum yapılmamış8 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Tokat’ta hangi yemekler yenir? Tokat mutfağının en güzel yemekleri haberimizde mevcut. Türkiye Gazetesi Yazarı Adnan Şahin, ‘Mutfağını anlatmaya cümleler yetmez: Tokat lezzetleri’ başlıklı yazısında Anadolu’nun en özgün ve lezzetli mutfaklarından birinin Tokat olduğunu belirtti. Tokat’ın meşhur yemekleri, meşhur Tokat bağ yaprağı gibi Tokat hakkında bilinmesi gerekenleri bir bir anlattı.

    Karadeniz Bölgesinde bulunan Tokat ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Tokat iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Tokat denince akla ilk gelen yöresel lezzetler Tokat kebabı, madımak, keşkek, pehlili pilav v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Tokat iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Tokat yöresine ait lezzetler…

    Türkiye Gazetesi Yazarı Adnan Şahin Tokat lezzetlerini ele aldı.

    İçerikler

    • Tokat lezzetleri
    • EKTİ BİÇTİ PİŞİRDİ
    • AYVA TATLISI
    • Tokat Kebabı
    • Tokat Çemeni
    • Zile çemeni
    • Niksar Cevizi ve Cevizli Çöreği
    • Çökelekli Tokat gözlemesi
    • Tokat Keşkeği
    • Tokat Batı
    • Tokat Kuşburnusu
    • Tokat Bağ Yaprağı
    • Tokat Pağacı

    Tokat lezzetleri

    Cümlelerle anlatılamaz lezzetler bütünü… Eşsiz tabiat güzelliğini, tarihini, coğrafyasını, kültürünü yansıtan; birçok tarihî figüre, sanatçıya ve gezgine yüzyıllar boyunca ilham veren şehir… Yolumuz bu hafta Tokat’a düştü. Hiç şüphesiz Tokat, Anadolu’nun en özgün ve lezzetli mutfaklarından biri. Bunu da Yeşilırmak ile Kelkit havzalarının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasına ve 6 bin yıllık tarihî boyunca hem ticaret hem kültür merkezi olmasına borçlu.Dünyaca ünlü bağ yaprağı, baş döndüren armutları, yüz akı kirazı, müthiş lezzetli mahlep, tadı özgün, kokusu mis yerli kazova domatesi, sağlıklı ve doğal kuşburnu. Dünyanın en kaliteli cevizi, dünyada örneği olmayan narince üzümü, yok denecek kadar ince zarlı benzersiz biberi, mercimek ve yarması… Daha sayamadığımız pek çok ürünüyle Tokat, âdeta cennet. Ayrıca Herek ve Karakaya gibi lezzetini korumayı başarmış özgün küçükbaş hayvan ırklarına da sahip.

    Tokat’ın meşhur yemekleri neler?Bacaklı Çorba, Bütün Çorba, Düğü Çorbası, Helle Çorbası, Alaca Patlıcan, Dolma İçi, Çemenli, Pehlili Pilav, Düğü Tavası, Ferfene, Etli Pırasa Sarması, Ispanaklı Mıhlama, Patlıcan Turşulu, Sohta Cörme, Hıçın, Tımbıl, Nivik, Çakır Pilav, Üzümlü Pilav, Tis Böreği, Gelmiş, Cıstıl, Dene Hasuda, Erik Çiri, Kesme Yufka, Kavlak Börek, Yaş Börek, Güdül, Sini Çevirme.Kebapların en görkemlisi, hazırlanmasından sunulmasına kadar tam bir başyapıt olan Tokat Kebabı; etlisi, baklalısı ve eriklisiyle çeşitli yaprak sarmaları, Bat, Çalma Pekmez, Çemen, Köme, pişirilmeden yenilebilen Bez Sucuk… Saymakla bitmiyor. Kentin mutfağı, Tokat evlerinin şekillenmesinde de önemli rol oynamış. Neredeyse tüm eski evlerde konserve, salça, peynir ve yaprak gibi ürünler için “Kiler” bulunur.

    Tokat’ın mutfak anlamında en önemli isimlerinin başında şüphesiz Hasan Erdem gelir. Saklı Bahçe ile kalıcı bir değer oluşturan Ender Gürdere; yöreye bir ömür adayan Namık Koplu ve kahvaltı kültürüne yeni bir soluk getiren diş doktoru Necla Peri de dikkat çeken isimler… Şüphesiz ki Tokat’tan bir dünya markası çıkaran Diren ailesi ve DİMES unutulmaz, unutulamaz. Buraya kadar her şey şahane fakat birkaç kurum ya da kişinin gayreti yeterli değil. Korkarım ki yöneticiler, yavaş yavaş yok olan bu muhteşem gastronomi zenginliğinin farkında değil. Tokat bulunduğu konum, elindeki varlıklarla düşünüldüğünde ne yazık ki hak ettiği yerde değil. Yapılması gereken; bilhassa yöneticiler için farkında olmak ve doğru adımlar atmak. Hepsi bu.

    Tokat’tan ne alınır?Bez Sucuk, Çalma Pekmez,Cevizli Çörek, NarinceYaprak, Kuşburnu,Çemen, Tokat Yazması.

    Tokat’ta nerede ne yenir?Tokat Kebabı: Saklı Bahçe, İşeri Petrol, Ata OcağıCevizli Çörek ve Yağlı: Çökeleğin OğluÇökelekli Katmer: Saklı BahçeBATMalzemeler:1 su bardağı yeşil mercimek1 çorba kaşığı domates salçası2 adet kabuğu soyulmamış çekirdekleri alınarak küp doğranmış domates1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz4 dal ince doğranmış yeşil soğan6 dal ince doğranmış dereotu1 çorba kaşığı kuru reyhan veya 4 dal ince doğranmış taze reyhan1 çay kaşığı pul biberTuzSalamura asma yaprağı

    Yapılışı

    Yeşil mercimek, 4 su bardağı su ve tuz ile pişirilir (çok yumuşamasına izin vermeyiniz). Soğumaya bırakılır (suyu süzülmeden). Soğumuş olan sulu mercimeğimize salça ilave edilerek karıştırılır. Ardından kalan bütün malzemeler sulu karışımımıza çiğ olarak eklenir ve salamura asma yaprağı eşliğinde servis edilir.

    EKTİ BİÇTİ PİŞİRDİ

    Tijen Ziyal 1963 Ankara doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. Evli, üç evlat sahibi. Klasik bir anne. 2001-2003 yılları arasında çalışma hayatına başlıyor. Batik firması Genel Müdürlüğü görevinde, kurumsal kimlik ve mağazacılık sektörünün ilk temellerini atıyor. O yıllarda Hong Kong Trade Center’a katılan ilk ve tek Türk firması unvanı ile yurda başarı getiriyor. Aslında buraya kadar Tijen Ziyal, ilgimizin dışında ama tüketmek üzerine kurulu bir hayat yerine ülkemiz için üretmeyi, iz bırakmayı seçince radarımıza girdi. Bu çerçevede ilk adımını, 2013’te dünyada global mevsim değişiklikleri ve tarımla etkileşimini izlemek ile atıyor.Bitkilerin gücü keşfedince Türkiye’nin bütün Avrupa ülkelerinden daha fazla bir biyoçeşitlilik sahip olduğunu öğrenmiş. Tıbbi bitkileri tanımak ve onlardan sağlık amaçlı yararlanmak konusunda atalarımızın hassasiyetinin farkına varmış. Konuya dair kişi ve kurumları harekete davet etmek düşüncesiyle işe koyulmuş.

    Beyaz dut meyvesi içindeki saf şifayı paylaşmak amacıyla başladığı serüveninde tarım sektöründe ülkemizin kalkınması adına öncü görevi üstlenmiş. “Sağlıklı beslenme ile olur” diyerek atalarımızdan bize kalan tarım kültürüne ve cömert topraklarımıza hak ettiği değeri kazandırmayı amaçlamış. Bu amaçla kurduğu araştırma ortamı ürünlerini IMMUNFLEX markası ile kamuoyu ile paylaşıyor. Bu çalışmalarda üniversitelerin desteğini alıyor. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi ile de çalışmalar sürdürüyor. Erzincan’nın Kemaliye ilçesinde 2017 yılı Aralık ayında belediye ile bir iş birliği anlaşması imzalamışlar. Onlara tahsis edilen 1000 metrekare arsada bitki kurutma, pekmez üretim tesisi ve bir araştırma laboratuvarı projeleri bulunuyor. Yani bir ilin, ilçenin ekonomik geleceğine ilişkin çok önemli bir çaba içinde. Özetle; ülkemizin Tijen Ziyal gibi üreten, ürettiğinin farkında olarak anlatan, paylaşan insanlara her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var. Yüreğiniz gibi yolunuz da açık olsun.

    AYVA TATLISI

    Malzemeler:2 adet ayva4 Türk kahvesi fincanı toz şeker2 Türk kahvesi fincanı su100 g Kaymak100 g Dövülmüş Antep fıstığı

    Yapılışı

    Ayvalar soyulur, ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri alınarak bir kenara ayrılır (çekirdekler sonradan kullanılacak). Ayvaların çekirdek hazneleri iyice temizlenir yıkanır, bir tencereye alınır. Ayvaların üzerine şeker su ve ayva çekirdekleri ilave edilip tencerenin ağzı kapatılır. Ayvalar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen ayvalar bir kaba alınır ve soğumaya bırakılır. Ardından ortaları kaymakla doldurulur, üzerlerine Antep fıstığı dökülerek soğuk servis edilir.
    Tokat’ın Tadılması Gereken Meşhur Yöresel yemekleriTokatlıların, vazgeçemediği ve Tüm ülkemizde insanların tatması gereken 10 yiyeceğini sizlerle paylaşıyoruz.

    Tokat Kebabı

    Sebzeli Tokat Kebabı, sebze ve meyvesi bol Tokat’ta hayvancılığın da gelişmesi ile kuzu etinin sebzeler ile kaynaşması sonucu yapılan bir kebaptır .Tokat kebabı Tokat’a gelen ve yemeden gitmeyenlerin tekrar geldiğinde yeniden yemek istediği kebaptır. Bir yazar ” 40 odalı evin varmış ama bir Tokat Kebabı yememişsin ” diyerek Tokat Kebabı yemeyenleri hicvetmiştir.

    Tokat Çemeni

    Tokat çemeni, ev yapımı biber salçasına dövülmüş ceviz, çemen tohumu, sarımsak, kuru nane, zeytinyağı ve tuz ekleyerek yapılan, genellikle ekmeğe sürülerek tüketilen iştah açıcı bir yiyecektir. Kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenebileceği gibi sos olarak da tüketilebilir.

    Zile çemeni

    Zile çemeni, ev yapımı biber salçasına dövülmüş ceviz, çemen tohumu, sarımsak, kuru nane, zeytinyağı ve tuz ekleyerek yapılan, genellikle ekmeğe sürülerek tüketilen iştah açıcı bir yiyecektir. Kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenebileceği gibi sos olarak da tüketilebilir.

    Niksar Cevizi ve Cevizli Çöreği

    Niksar cevizi ülke genelinde ün yapmış ve yüksek vitamin içerir. Niksar cevizinden yapılan özel Tokat çörekleri, Tokat ve ilçelerinde özel olarak yapılır. Genellikle çay ile yenir. Niksar’ın cevizli çörekleri o kadar ünlüdür ki, Orhan Pamuk “Kar” romanında da bu cevizler ve çöreklerinden bahsetmiştir

    Çökelekli Tokat gözlemesi

    Odun kömüründe yanan saç üzerinde yapılır. Arasına Tokat çökeleği konan gözlemeler o kadar güzeldir ki festivallerde özel günlerde halka bunlardan yapılarak ikram edilir. Bu gözleme diğer gözlemelere nazaran daha güzel ve lezzetlidir.

    Tokat Keşkeği

    Tokat’ta keşkek yemek güzeldir. Her yöreye göre değişik tarifleri olan Keşkek, Tokatta bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur. Pazar ilçesinde akşam hazırlanan keşkek fırına verilir ve sabah fırından alınarak ikram edilir ve beraberce yenir. Tokat’a gelen misafirlere keşkek ikramı yaygındır.

    Tokat Batı

    Bu yemek Tokat’ın yöresel bir yemeğidir. Günümüzde iç anadolu’da yaşayan bayanlar 5 çayı toplantıları için sıklıkla hazırlarlar. Bat, bulgurun ıslatılarak tokat baklası ile salça ile bol su ile yoğrulur ve tokat sarma yaprağına sararak yapılır. Pazar ilçesinde “Bat mı yedin de güzelleştin?” esprisi yaygındır.

    Tokat Kuşburnusu

    Kuşburnu bol c vitamini içerir. Kaynatılarak sonradan sıkılıp şırasının salça gibi kaynatılması bunun da kahvaltılarda ekmek üzerine sürülmesi ile yenir. Ülkemizde bunun genelde çayı içilir. Tokat’ta ve birçok evde ekmek üzerine sürülerek kahvaltılarda yenilir. Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller güzellik sırrını soranlara “Kuşburnu çayı içtiğini” söylemişti.

    Tokat Bağ Yaprağı

    Tokat ili, Erbaa İlçesinin Meşhur Hakiki salamura Bağ Yaprağı. Nisan sonu, Mayıs başında ilk çıkan yapraklar ile asmaların ucunda haziranda çıkan son sürgün yapraklarından imal edilmiştir. 1.Kalite ürün.Türk Gıda Kodeksine uygundur. Serin ve Kuru yerde Raf Ömrü Üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

    Erbaa yöresinin üzüm yaprağı Türk mutfak kültüründe geniş bir yer kaplar. Tokat yaprağı diye de meşhurdur. Yaprağının ince oluşu ve tencerede kolayca pişmesi ve lezzetidir onu meşhur eden. Farklı şehirlerde yetişen üzüm yapraklarının da büyük şehirlerde Tokat Yaprağı diye satıldığı gözlemlenmektedir. Ayrıca yörede ( Erbaa ) yetişen üzümlerin lezzeti de bambaşkadır. Çeşitli türleri olmakla birlikte, en yaygın olanı KAZOVA türü üzümlerdir. Bu üzümlerin şeker oranı hayli yüksektir.

    Tokat Pağacı

    İçine Tokat cevizi konarak sert hamurdan fırında kızartılarak ekmekten biraz daha sert olarak yapılır. Damak Zevkine göre ister üzerine bal, ister yağ sürerek yenir. Tokat köylerinde bunlar kahvaltıların vazgeçilmezdir.

    Kaynak:tgrthaber

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleAzerbaycanlı şehitlerin çocuklarından Aliağa ziyareti
    Sonraki Makale Trabzonlu Gönül Elçileri Urfa’da
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Yazın Serinleten Craft Tatlar The Populist’te

    30 Haziran 2022

    8 Ülke Bir Hikaye Ajjna

    30 Haziran 2022

    Güneşi Her Pazar Izaka’da Batırıyoruz

    30 Haziran 2022

    TATLI HAZZININ YENİ ADI FİRENZE ŞİMDİ QUPPA’DA

    30 Haziran 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    sonbahar- kış makyaj denince aklımıza ilk gelecek şey doğallık olacak

    30 Haziran 2022

    Kansere karşı 3 kara

    30 Haziran 2022

    Beyin kanserinde önemli olan tümöre uygun tedavi’

    30 Haziran 2022

    Saç sihirbazından Türk sarışınlarına öneriler

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Moda Haberleri

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    Yazar Bülent AYDIN1 Ağustos 20220

    Günümüzde şık giyinmeyi seven ama rahatına düşkün olanların en çok tercih ettiği giyim tarzı spor…

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022

    2022 İlkbahar Yaz Ayakkabı Trendleri

    1 Ağustos 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?