Öne Çıkanlar

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » İleri yaştaki kemik kırıklarının en önemli nedeni osteoporozdur.
    Sağlık

    İleri yaştaki kemik kırıklarının en önemli nedeni osteoporozdur.

    Bülent AYDINBy Bülent AYDIN30 Haziran 2022Yorum yapılmamış4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    İleri yaştaki kemik kırıklarının en önemli nedeni, halk arasında “kemik erimesi’ olarak bilinen osteoporozdur.
     
    Antiaging, benim hep tekrarladığım gibi, önleyici tıp ile yılların akışını yavaşlatmak, yani bir anlamda “saatleri durdurmak’tır.Zamanında alınan önlemlerle olması muhtemel hastalıklar önleniyor, insanların yaşam kalitesi ve yaşam süreçleri artırılıyor.
    Tabii bu, hastalıklarla, daha hastalık oluşmadan savaş olduğu gibi, ruhsal yapıyı ve estetik görünümü de içine alan çok yönlü bir önleyici tıp ve sağlıklı yaşam çalışmasıdır. En hoş kısmı da doktorlarla kişilerin el ele yürütecekleri bir çalışma olması. Kişiler bilgilendikçe, doktorların başarıları da o derece artıyor. Bu kadar sağlıklı yaşam derken, 50’li yaşlara gelmiş kişilerin sadece osteoporoz nedeniyle artan bir kamburlukla, sağlık ve estetik probmleriyle karşılaşmaları tatsız bir şey doğrusu. Hani “teyzem düştü, kalçasını kırdı’ derler ya, aslında teyzenin kalçası osteoporoz nedeniyle ağırlığa ve dönüş hareketine dayanamamış, önce kırılmış, teyze de sonra düşmüştür çoğunlukla.
    Yengemin başına gelenler…
    Dayım telefon etti, “Başımıza neler geldi” dedi. “Göcek’te tekneyle geziyorduk, motor bozuldu, hava da çok dalgalı, zar zor ayakta duruyoruz” dedi. Birden yengemi görememiş. Herhalde kamara da yatıyor demiş. Merdivenlerden bir aşağı bakmış ki, kamarada değil ama koridorda yatıyor yengem. “Sırtım ağrıyor demiş” yengem. “Sen de her şeyi abartırsın” deyip, yukarı çıkartmışlar. Motor yapılmış, hava düzelmiş, yengede ise şikâyetler artmış. İkinci günü artık bir baktıralım demişler ve doğru İstanbul.
    Yengem omurga kırığı nedeniyle hastaneye yatmış, dayım da nihayet beni aramayı düşünmüş. Muhtemelen osteoporozun bu kırıkta rolü çoktu, yengemi tanıdığım kadarı ile. Kapı açıldı odama Dr. Mari Benli girdi. Kendisi benim 20 yıllık sağ kolum, İntermed’de onsuz hayat düşünemem ben. Kendisi hem medikaldirektörümüz, hem de osteoporoz ölçüm bölümümüzün şefi, nükleer tıp uzmanı. Yengemi anlattım ve “Mari, ilgili uzman arkadaşlarla konuş da, osteoporozla ilgili bir yazı hazırlayalım” dedim.
    Sigara, alkol ve kafein Osteoporoz “gözenekli kemik” demektir. Normal kemiğin iç yapısı, küçük gözenekli sünger gibidir. Osteoporozda, süngerimsi yapının gözenekleri büyür ve sayıları çoğalır, kemik yapısı da haliyle azalır. Bu durum kemiğin giderek zayıflamasına, kolay kırılır bir hal almasına sebep olur. Yaş ilerledikçe, özellikle 35 yaşından sonra kemik yoğunluğu her yıl azar azar eksilmeye başlar. Kemik ve hormonlarla ilgili olanlar başta olmak üzere, bazı hastalıkları geçiren, kalsiyum dengesi üzerine etkili bazı ilaçları kullanan kişilerde kemik yoğunluğu kaybı daha fazla olur. Bu risk faktörlerinden en önemlisi kadınlarda 50 yaş civarında başlayan menopozdur. Fazla sigara, alkol ve kafein kullanımı da kalsiyum emilimine engel olarak osteoporoza sebep olur.
    Sağlam kemiklere nasıl sahip olunur?
    Sağlam bir kemik yapısına sahip olabilmek için 1 -10 yaş arası çocukların günde 800 miligram, 11 – 24 yaşlarında günde 1200 miligram, 25 yaşından itibaren kadınların günde 1000 miligram,erkeklerin günde 800 miligram kalsiyum alması gerekir.Osteoporoz saptanan kişilerin ise günde 1500 miligram kalsiyum alması gerekir. Başlıca kalsiyum kaynağı olan sütün bir bardağında ortalama 250 – 300 miligram kalsiyum bulunur. Yoğurt sütten biraz daha fazla kalsiyum içerir. Bir bardak yoğurtta 300 – 400 miligram kalsiyum bulunur. Bir sigara paketi büyüklüğünde peynirde çeşidine göre 200 – 300 miligram kalsiyum bulunur.Beyaz peynirin yanı sıra sert sarıpeynirlerde (kaşar, gravyer, çedar gibi) bol kalsiyum bulunur.
    Süt ürünlerinde kemik için gerekli fosfor da vardır. Ama bunlarınhayvani yağ bakımından da zengin olduğunu unutmamak lazım. Yağı alınmış (diyet – light) süt, yoğurt ve peynirde kalsiyum miktarı azalmaz. Dolayısıyla bu ürünler kullanılabilir. Ayrıca balık ve deniz ürünlerinde bir porsiyonda cinsine göre 100 – 180 miligram, yeşil sebzelerde bir porsiyonda cinsine göre 75 – 120miligram kalsiyum bulunur.
    Osteoporoz erkeklerde de görülür
    Osteoporoz, 45 yaşından büyük her 4 kadından birinde, 65 yaşınüzerindeki her 2 kadından birinde ve 75 yaşın üzerindeki her 10kadından 9’unda görülür. Öte yandan osteoporozlu her 6 kişiden biri de erkektir. Menopozla ilişkisinden dolayı osteoporoz yalnız kadın hastalığı olarak algılanmamalıdır. Erkeklerde kemik yoğunluğu kadınlara oranla daha fazla olmakla beraber, beslenme bozukluğu, hareketsiz yaşam, fazla alkol kullanımı veya bazı hastalıklar nedeniyle erkeklerde de azımsanmayacak oranda osteoporoz görülebilir.Dr. Hasan İnsel -Milliyet

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleBeynimizde 150 bin film oynuyor
    Next Article İşte tepeden tırnağa zayıf görünme formülleri!
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Related Posts

    Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat

    30 Haziran 2022

    Çocuğunuz Parmaklarını Emiyorsa Dikkat

    30 Haziran 2022

    Olimpik Milli Okçumuz Mete Gazoz Dünya Şampiyonu

    30 Haziran 2022

    Organ Nakli Hastaları Yaz Aylarına Dikkat

    30 Haziran 2022

    Leave A Reply Cancel Reply

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Dünyanın en çok kazanan yazarları

    30 Haziran 2022

    Contemporary İstanbul rekor bekliyor

    30 Haziran 2022

    Profesyonel hasta bakıcılar geliyor

    30 Haziran 2022

    Festivalcinin yeme-içme rehberi

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Moda Haberleri

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    By Bülent AYDIN1 Ağustos 20220

    Günümüzde şık giyinmeyi seven ama rahatına düşkün olanların en çok tercih ettiği giyim tarzı spor…

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022

    2022 İlkbahar Yaz Ayakkabı Trendleri

    1 Ağustos 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?