Öne Çıkanlar

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ensonmoda
    Abone Ol Giriş Yap
    • Moda Haberleri
    • Güzellik
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Aksesuar
    • Gezi
    • Gurme
    • Markalar
    Ensonmoda
    Anasayfa » İşitme Kaybı Konuşmaya Engel Değil
    Sağlık

    İşitme Kaybı Konuşmaya Engel Değil

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN30 Haziran 2022Yorum yapılmamış4 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

      Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Bilim Dalı  Başkanı Prof. Dr. Ferda Akdaş, işitme kaybının çok hafif derecede bile olsa bebek  veya çocuğun konuşmayı öğrenmesini engellediğini, çocukların duyamadığı sesleri  öğrenemediğini belirtti. 
     
    Akdaş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, sensorinöral işitme  kayıplarının, diğer doğumsal anomaliler arasında en sık görülen olduğunu söyledi. 
     
    İşitme kayıplarının nedenlerinin yüzde 50sinin genetik, diğer  yarısının da çevresel nedenlere bağlı olduğunu kaydeden Akdaş, şu bilgileri  verdi:  "Çevresel nedenlerin başında doğum travmaları gelmektedir. Bebeğin  doğum sırasında uzun süre beklemesi, anoksi işitme kaybına yol açmaktadır.  Prematüre bebeklerde akciğerler yeterince gelişmemişse solunum sorunları  nedeniyle de işitme kaybı görülür. Annenin hamileliğinde geçirdiği Rubella  hastalığı ve Sitomegalo virüs enfeksiyonu da işitme kaybına yol açar.  Bebek/çocuğun otoksik ilaç kullanması, menenjit, kabakulak,kızamık gibi  hastalıklar keza işitme kaybına yol açar." 
     
    Akdaş, sensorinöral işitme kayıplarının medikal yolla tedavi  edilmesinin mümkün olmadığını dile getirerek, hafif derece ile çok ileri derecede  arasındaki işitme kayıplarının, işitme aleti ile rehabilite edildiğini kaydetti.  Akdaş, ancak işitme aleti kullanmasına ve yoğun dinleme eğitimi uygulanmasına  rağmen çocuk konuşmayı öğrenememişse ve işitme kaybı çok ileri derecede ise  operasyonla koklear implant takıldığını anlattı. 
     
    İşitme kaybının, çocuğun konuşmayı öğrenmesi üzerinde büyük etkisi  olduğuna dikkati çeken Akdaş, "İşitme kaybı çok hafif derecede bile olsa bebek  veya çocuğun konuşmayı öğrenmesini engeller. Çocuk duyamadığı sesleri öğrenemez.  Hafif derecedeki işitme kayıplarında bu durum artikülasyon bozukluğu ve gecikmiş  konuşma şeklinde görülür. Orta- ileri derecedeki işitme kayıplarında ise çocuk  konuşulanları duyamadığı için konuşmayı öğrenemez" dedi. 
     
    "Sürekli çalan bir radyo, televizyon veya kasetçalar, bebeklerin  konuşmayı öğrenmelerini engeller" 
     
    Akdaş, işitme ve konuşma davranımlarında yaşlara göre çeşitli evreler  bulunduğuna değinerek, bebek veya çocukların, zamanında yapması gerekenleri  yapmaması durumunda, işitme incelemesi yapılmak üzere odyoloji merkezlerine  götürülmesi gerektiğini belirtti. 
     
    Ferda Akdaş, "Bebekler konuşmayı dinleyerek öğrendikleri için,  annelerinin, babalarının, çocukla ilgilenenlerin onunla konuşmaları, kitaplarla  çok erken dönemde tanıştırmaları gerekli. Bebeğin bulunduğu ortamda sürekli çalan  bir radyo, televizyon veya kasetçalar, bebeklerin konuşmayı öğrenmelerini  engeller" dedi. 
     
    "3-6 ayda konuşmayı tamamen farklılaştırabilen cihazlar mümkün" 
     
    Phonak Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Yıldırım da yapılan bir araştırmaya  göre, işitme cihazının yaşlılıkla en fazla paralel görülen cihaz olduğuna  değinerek, düşük seviyedeki işitme kayıplarında kulak içi cihaz  kullanılabildiğini ancak ileri derecede işitme kayıplarında görünür bir cihaz  takmak gerektiğini belirtti. 
     
    Türkiyede işitme problemi görülen kişilerde cihaz kullanma ihtiyacı  oranının düşük olduğunu dile getiren Yıldırım,  "Türkiyede pazar 100 bin cihaz  civarı. Pazarın 700-800 bin, 1 milyon civarında olması lazım, ama değil. Bunun en  önemli sebebi ekonomik zorluklar. Bilinçsizlik ve ulaşamamanın yanı sıra bilip  takmayan bir kitle de var" diye konuştu. 
     
     İşitme cihazlarında doğru ayar yapılmasının önemine işaret  eden  Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:   "Ekonomik seviye daha aşağılara geldikçe ucuz cihaz alımına dönülüyor  ancak çok ucuza alınan bir cihazın tamir parası daha fazla çıkıyor. Cihazın satış  sonrası bakımı da önemli. Belli sıklıklarda ayarlamanın yapılması lazım.  Kullanmaya devam etmek, bir süre sonra bozuk gözlük camı takmak gibi oluyor. 
     
    İşitme cihazı kullanılmama sebeplerinden biri de ayarlarının doğru  yapılmamış olması. Standart oluşmadığı için hasta en uygun fiyatlı olanı almaya  çalışıyor; duyuyorum zannediyor ancak bir süre sonra duymamaya başlıyor. Bu tür  sıkıntılar da hastayı o cihazdan soğutuyor." 
     
    İşitme kaybı yaşayan insanların zamanla anlama güçlüğü çektiğine  işaret eden Yıldırım, "Beynin o bölgesi köreldiği zaman bir daha geri gelmiyor.  Özellikle konuşmayı öğrenme döneminde çocuk işitme cihazını zamanında takmazsa,  konuşmayı öğrenemiyor. İşitme konusunda problem beyinde değil kulakta oldukça,  mutlaka çözümü oluyor artık. 3-6 ayda konuşmayı tamamen farklılaştırabilen  cihazlar mümkün" ifadelerini kullandı. 
     
     
    Kaynak: Milliyet

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleYaz Güneşi Hasta Etmesin
    Sonraki Makale Karın Ağrısını Hafife Almayın
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat

    30 Haziran 2022

    Çocuğunuz Parmaklarını Emiyorsa Dikkat

    30 Haziran 2022

    Olimpik Milli Okçumuz Mete Gazoz Dünya Şampiyonu

    30 Haziran 2022

    Organ Nakli Hastaları Yaz Aylarına Dikkat

    30 Haziran 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Azerbaycanlı şehitlerin çocuklarından Aliağa ziyareti

    30 Haziran 2022

    Kafa karıştıran 7 diyet efsanesi

    30 Haziran 2022

    Mantısıyla ünlenen ve yakında Paris, Londra gibi şehirlerde şube açacak bir restorana dönüşen Casita, 25. yılını kutluyor

    30 Haziran 2022

    Dudaklarınız için sevgililer günü hediyesi

    30 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Moda Haberleri

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    Yazar Bülent AYDIN1 Ağustos 20220

    Günümüzde şık giyinmeyi seven ama rahatına düşkün olanların en çok tercih ettiği giyim tarzı spor…

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022

    2022 İlkbahar Yaz Ayakkabı Trendleri

    1 Ağustos 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    2005 yılından beri yayında olan ensonmoda.com, Etkin Patent Marka Tasarım Fikri ve Telif Hakları ve Hukuki Hizmetleri ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.nin tescilli markalarından olup, kendi sektörlerinde tanınmış markaların her birine ayrı ayrı bağımsız sayfalar tahsis ederek, markaların yeni ve en son piyasa çıkan modellerinin tanıtımının yanı sıra markaların haber, kampanya, duyuru, satış noktaları ve servislerini günce olarak yayınlamaktadır.

    Bilgi: bilgi@ensonmoda.com

    SON YAZILAR

    Spor Yaşamında Kadın Giyim

    1 Ağustos 2022

    Fırfırlı Elbiseler

    1 Ağustos 2022

    Kruvaze Elbise

    1 Ağustos 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Markalar
      Telif hakkı © 2023 Ensonmoda - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?