ABDdeki Washington Üniversitesinden Christopher Murray ve ekibinin yaptığı araştırma, sıtmadan 1,2 milyondan fazla kişinin öldüğünü gösterdi.
"The Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmada, bilimadamları 1980-2010da sıtmadan ölümlere ilişkin verileri değerlendirdi ve 2010da 1,2 milyon kişinin hastalıktan öldüğü sonucuna vardı. Bu sayının, 2010da Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerinden neredeyse iki kat fazla olduğu belirtildi.
Ancak araştırmacılar, elde edilen sonuçlara göre, 10 yılda gösterilen çabalar sayesinde sıtmadan ölümlerde azalma olduğunu bildirdi.
Bilimadamları, sıtmadan ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu, bununla beraber sıtmadan ölen 15 yaş ve üzerindekilerin sayısının arttığını vurguladı.
1985ten bu yana sıtmadan ölümlerin arttığı ve 1,8 milyon kişinin hastalıktan öldüğü 2004te en üst seviyeye çıktığı belirtilirken, 2004ten sonra ölümlerin azaldığı açıklandı. 2010da 5 yaşın altında yaklaşık 700 bin Afrikalı çocuğun öldüğü (toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 56sı) bildirildi.
Bilimadamları bağış yapan ülkelerin desteğiyle hastalığın ortadan kalkması için çabaların devam etmesi gerektiğine de dikkati çekti.
Habertürk
Sıtmadan ölenlerin sayısı sanılandan daha fazla
Önceki MakaleGözünüzü Kaşımayın
Bülent AYDIN
2005 yılında kurulan Etkin Patent ve ensonmoda.com kurucusu olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra ensonmoda.com, enyenimoda.com vb. moda bloglarında yöneticilik yapmaktadır. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların her birine özel hazırlanmış web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla halen aktif olarak hizmet vermektedir.